Sådan får du en sund privatøkonomi

Det kan altid være svært at tale om penge og økonomi. Men hvorfor egentlig, det behøver nemlig ikke at være et ømtåleligt emne. Uanset hvad du tjener om måneden, er det en god idé at have et overskueligt overblik over sin økonomi. Det gør, at du har overblik over, hvad du kan og ikke kan. Det kræver i de fleste tilfælde både til – og fravalg, men det gør det heldigvis for langt de fleste. 

 

Lav et budget 

Det første skridt til at få et overblik over din økonomi, er at få lagt et budget. Det kan du få hjælp til i banken, men du kan også selv gøre det ved at finde nogle budgetskemaer online. Her skal du sørge for, at alle dine faste udgifter og indtægter bliver sat ind, og på den måde har du et overblik over, hvor stort et rådighedsbeløb, du har om måneden. Det er vigtigt, hvis du skal låne penge engang, at du har et overblik over, hvad du tjener og bruger, så du har en nogenlunde idé om, hvad du har råd til at låne. Når du har lavet budgettet er det naturligvis vigtigt, du følger og overholder det, så du ikke bruger mere, end du har. 

 

Tal om penge 

Mange synes privatøkonomi og løn er et ømt emne og derfor taler mange ikke om det. Det er i grunden forkert. Hvis man som familie eller venner taler om det, kan man ikke alene hjælpe hinanden, man kan også få gode idéer og tips til besparelser, eller til at finde ud af, hvordan tingene måske kan køre endnu bedre. Det er derfor en god idé at tale om og ikke gå og hemmeliggøre det. 

 

Byt, sælg ud og ryd op 

En god idé til at få lidt ekstra luft i budgettet er, hvis du gør brug af nogle af de mange tiltag, der findes med at bytte og sælge ting. Har du for mange sko, du ikke bruger, eller har du købt ny sofa, så få solg det gamle. Der findes en masse steder, du kan gøre det både fysisk og online, og det er ikke alene en god måde at få ryddet ud på, du tjener også penge på det og på samme tid er det også en god og miljøvenlig måde at handle på. Bare fordi du har brug for en anden sofa, kan det være, der er nogle, der har brug for din gamle.